AVRUPA OTOMOBİLLERİNDE PARK FRENİNİN FARKLI KULLANIMI
Muhtemelen bir aracın park freninin yanı sıra acil durum frenini de duymuşsunuzdur. Bu terimlerin birbirinin yerine kullanılıp kullanılmadığını veya bu iki araç özelliği arasında bir fark olup olmadığını merak edebilirsiniz.
Yardımcı bir fren, ayak pedalıyla çalışan normal fren sisteminizden farklı bir fren sistemidir. Yardımcı frenlere genellikle el freni, acil durum freni veya park freni denir. Bu frenler normal frenlerde kullanılan kaliperler ile aynı değildir, çünkü acil fren sistemi frenleriniz arızalandığında normal frenlerden ayrıdır. Acil durum freninde ve park freninde fark yoktur. Performanslı araçlar için genellikle el freni olarak adlandırılır.
Neden Aynı Fren İçin Farklı İsimler Kullanılır?
Belirli bir fren için kullanılan ad, üreticinin frene yönelik kullanım amacına bağlıdır. Manuel şanzıman gibi bir araçta veya frenin elektronik olarak kontrol edildiği bir araçta (bu, manivela dışında bir düğmenin devreye sokulduğu anlamına gelir), park freni, park ettiği yere bakılmaksızın aracı yerinde tutmak için kullanılır. Park halindeyken viteste bırakılmadıkları sürece, manuel araçlar boş bırakılır, bu nedenle park freni yerinde kalmasını sağlar. Otomatik araçlar, park freninin kullanımından faydalanmaktadır, çünkü şanzıman park halindeyken aracı yerinde tutmak için şanzımandaki park mandalını korur.
Acil fren yanıltıcı bir terimdir. Acil durumlarda yardımcı freni kullanabilseniz de, pratik anlamda park etmek için kullanmak daha kullanışlıdır. Otomatik bir şanzımanınız varsa ve aracınızı kapattığınızda aracınızı “park” konumuna sokarsanız, bunun yerine frene kafa karıştırıcı olabilecek acil durum freni adı verilir. Temel olarak aracınız park halindeyken yapılan bir moladır.
Fren performansta veya yarış araçlarındaysa, el freni olarak adlandırılır. Bu fren, araçların arka tekerleklerini kilitleyerek sürücülerin araçlarını eğri veya köşeler çevresinde göreceli hassasiyetle kaydırmasını sağlar. Güvenli bir uygulama olmadığından halka açık yollarda denenmemelidir.
Yeni Tek Düğme Anahtarları
Modern lüks arabalar çekme kolundan ve pedallı park frenlerinden uzaklaştı. Bunun yerine, bazı modellerde tek bir düğme veya düğme freni harekete geçirir. Elektronik park freni sistemleri kullanışlıdır ve uygun şekilde devreye girip girmediğini tahmin etmenize izin vermez. Sen sadece freni kapatıp aç şeklindedir.
Bu tip fren hala otomobilin birincil fren sisteminden bağımsız olarak çalışır. BMW 7 Serisi, 2002 modellerinde ve 2003 yılında Jaguar S-Type ile birlikte elektronik park frenini devreye aldı. Şimdi, temelde karşılaştığımız her araçta bulunuyorlar, ancak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki otomobillerde basma düğmesinin kullanımı durgunlaştı, çünkü daha fazla araç otomatik şanzımana sahip ve sürücüler park frenini daha az kullanıyor.
Kullanma kılavuzunuz frene nasıl bağlanacağını ve devreden çıkarılacağını açıklayacaktır. Herhangi bir sorunun giderildiğinden emin olmak için uzman servisiniz tarafından kontrol edilmesini sağlamalısınız; çünkü acil bir durumda veya ihtiyacınız olduğunda frenin çalışacağından kesinlikle emin olmanız gerekir. Acil bir fren, gerçek bir acil durumda önemli bir güvenlik rolü oynayabilir.